AMAN ALİ RIZA BEY TADIMIZ KAÇMASIN.

Sabah kahvem olmadan uyanamam diyenlerden misiniz yoksa kahve içmeyi sevmeyenlerden mi? Belki de kahve içmeyi bilmediğimiz için sevmiyoruzdur... Hadi gelin hep birlikte nasıl kahve içmemiz gerektiğini öğrenelim.
Kahvenin yapım aşamasında önemli olan dört adım vardır. Bunlar; oran, öğütme, tazelik ve sudur. Oranda, kahveyi yapacağımız kabın boyutuna göre su ve kahve oranı değişiklik gösterir. Kahvemizin iyi olmasının diğer bir püf noktası da suyun arıtılmış olmasıdır.
Peki kahveyi usulüne uygun bir şekilde hazırladık ama hâlâ kahveden tat alamıyoruz diyelim; o zaman ne yapmamız lazım? Kahveyi doğru bir şekilde içebilmenin de dört adımı vardır. Bunlar; koklama, höpürdetme, konumlandırma ve tarif etmedir. Koklama kısmında; dört parmağımızı bardağın ve burnumuzun önüne gererek dış kokuların gelmesine engel olmamız gerekir. Höpürdetme kısmında; kahveyi höpürdeterek içmemiz gerekir. Toplum içinde höpürdetmek hoş olmasa da, kahveden verim alabilmemizin bir adımı da höpürdetmedir. Bu adımda kahve hem ağzımızı yakmaz hem de ağızda eşit bir şekilde dağılarak tat alma duyularımıza doğru bir şekilde nüfuz eder. Konumlandırma kısmında; kahve tadını dilimizin hangi bölgesinde hissettiğimizi belirtmemiz gerekiyor. Tarif etme kısmında ise kahvenin ağızda bıraktığı tat, bu tadın nasıl bir tat olduğu, nasıl bir izlenim bıraktığını tarif etmemiz gerekiyor.
Güzel bir kahve yaptık, kahvemizi en doğru şekilde içmeyi öğrendik ama hâlâ kahveyi sevemedik mi? “Aa, bu kahve de ne zor içiliyormuş!” dediğinizi duyar gibiyim. Son bir aşama daha kaldı; kahvenin yanında yediğimiz atıştırmalık... İçtiğimiz kahvenin yanında ne yediğimize göre kahvemizin tadı da değişiklik gösterir. Yanlış tatlar kahvemizden en yüksek verimi almamızı engelleyen etkenlerden biridir.
Kahveyi en iyi şekilde demlemeyi ve içmeyi öğrendik ama kahvenin tarihini ve çeşitlerini bilmiyor muyuz? O zaman başka bir yazımızda bu konuya da değinmek için tekrar aynı yerde buluşmak dileği ile... Hangi saatte ve hangi günde bizimleyseniz; günaydın, iyi günler, iyi geceler dileriz.
Bizi daha yakından tanımak isteyenlere >
Twitter: kayacannnyagmur & elifgamzesakrak
Instagram: elifgamzesakrak
Daima gelişebilmek, değişebilmek ve öğrenebilmek umudu ile... Hepimiz için buradayız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

CAN'LARIMIZ TEHLİKEDE

BİR MISRA DAHA...